Monday, March 02, 2009

Mat Rempit

Aku rasa mat rempit ni mana2 pun ada kan...tadi waktu aku di Dong daegu sijang aku melintas la bila lampu hijau tuk penjalan kaki menyala..bukan aku jer ramai lagi umat lain nak melintas..tapi ada la 2 mamat yang sengal plus otak letak kat lutut gamaknya..nak melintas waktu merah..hangin je aku tadi..tapi yang peliknya orang kat korea ni tak pula bertempik atau dalam kata lain maki ker apa ker..senyap jer..kalau kat Malaysia lama dah kena sumpah seranah..mamat motor tu tadi memang dekat jer dengan aku..kalau ikut hati tadi memang panjang jer kaki aku ni nak tendang sikit je..confirm jatuh punya...geram aku tengok..macam dieorang je yang ada motor pasang speaker besar2..hehehe

Ohh kat sini aku tengok mat rempit dia aku rasa tak la se-extrem kat Malaysia..antara kriteria mat rempit yang aku nampak kat sini ialah:

1)atas motor kat bahagian tank depan atau belakang bahagian pembonceng sure ada speaker besar.(ala2 speaker kat kenduri rumah orang kahwin tu)

2)honk motor bukan honk biasa..yang ada bunyi tu..kekadang aku rasa macam penjual aiskrim pula..hehehe

3)lepas tu aksi kat jalan yang dieorang suka buat langgar lampu merah..dah la tak pakai helmet..kalau mati tu memang sia2 je..mati katak..betul jadinya..

4)lepas tu suka selit2 time jem atau pun kalau takde kereta main corner2 kat jalan..ala2 cilok juga la...

aku rasa la kalau mat rempit Malaysia sure kena gelak punya..yela aku dengan malaysian yang lain pun dah nak tergelak ni kan pula mat rempit betul kan..hehehe..atau pun kalau mat rempit kat korea ni datang Malaysia sure dieorang terkejut badak tengok ke-extrememan (rosak ayat aku buat)mine my words..mat rempit Malaysia(kena kejutan budaya juga jadinya)

tapi yang pasti aku tak suka budaya nak merempit tak tentu arah ni..pada aku kalau betul korang sukakan aktiviti macam ni..apa kata korang masuk betul perlumbaan yang sah...paling koman kalau korang excident ada gak insuran nak cover..lepas tu boleh jadi glamour..aku pun suka juga sukan bermotor ni..tapi aku bawa motor suka enjoy nak laju bila aku kat highway..ikut tempat la..bukan kat tengah kesesakan..atau kat jalan2 biasa...korang bukan bahayakan nyawa sendiri tapi pengguna jalan yang lain...aku ingat lagi waktu aku bawa motor dulu..benda ni selalunya terjadi kat lampu merah la..lagi yang bawa tu aku perempuan..lagila dieorang ni suka nak bakar line..aku rasa dieorang panas sebab tengok aku bawa motor macam tu kot...bukan sekali banyak kali la aku kena gak..lepas tu yang pemandu lori2 ni pun satu..bajet aku terkejut badak la kalau dengar dieorang honk...piraahhhh..aku tak nafikan memang ada yang kelabah bila kena honk..tapi aku bukan salah seorang dari pemandu tu yerk....then ada sekali tu waktu aku balik ke UPM dari Ipoh...ada beberapa motor ni follow aku..aku bawa slow dieorang pun slow sama..aku laju dieorang sama laju..erm tak leh jadi ni..aku dah la bawa ikut limit(pemandu berhemah la katakan hehehe) sudahnya aku pecut..hahahaha..bubye la korang...aku bawa motor bukan baru..aku mula bawa waktu umur aku 10 tahun kay..sebab tu sampai kebesar aku memang suka bawa motor...
ps:bercita2 untuk memiliki harley tak pun ducati..pastu pusing Malaysia..pergh bestnya..ada siapa nak hadiah kat aku tak motor tu...hehehe

10 comments:

helena's said...

minah rempit takde ke kat sane??ehehe

John Iverson said...

menarik la ur blog.... aku pn minat gak moto2 besar ni...nnt dh ada modal, kita konvoi sama2... haha...

Anggerik Hutan said...

hel.
erm sini perempuan jarang bawa motor..ssh skit la nak nampak..tak mcm msia..hehehe minat rempit pun ada..kihkih

John,
john kwn mieow muncul disini..anyway thanks coz drop by here...aku on jer:-p aku mmg minat nak konvoi motor besar..tapi pape hal mmg kena beli motor besar dulu..kihkih..

orangorang said...

aku xmampu nak hadiahkan ko motor besar tp klu ko nk keliling malaysia nnt jgn lupa bw aku tau. hehehheehe

teringat zaman kite kat kolej dulu, pantang bosan. asal bosan je, start moto....asal bosan je....start moto, hehehe

lg 1 kenangan pasal moto ni, sampai mamak kat mau tu dpt cam ko melalui moto ko. dahsyat betul. siaplah tanya mana moto ko klu kite dtg naik moto aku yg laju tu. heheheheh

p/s: mamak tu sebenarnya minat kat ko tapi dia malu nak cakap.

Yus Yusuf said...

Tu bukan mat rempit sis..
Tu mat penyepit nama dia..!!
Kehkehkeh..
Mana ada budak rempit pasang speaker?.. Cam bebudak scoot pulak..

P/S: Dulu takde pun frasa 'rempit', scoot, bunga lawang, ranggi town, bakar line, kentang, sarung, suma-suma laa..

kucing kuku hitam said...

teringin nk naik moto besau ngan ko lg hahahaha....

Kengkaru Kong said...

Kong pun merempit juga...
merempit dengan Basikal... okay ker?
ahak!

Anggerik Hutan said...

orang2,
yela bkn ramai beb pompuan bw motor tu sbb tu die leh knl..bkn sbb lain ar...die bkn macha ko ker ngah..die tak minat pun kat aku..tapi sbb nak tackle ko kena berbaik ngan aku dulu..hahaha

cerpelai,
hahaha...tu la bro gaya rempit die tu lain skit..tak mcm kat msia..tapi tetap tak suke..menyampah je tgk..

kucing,
kalo aku blk nnti aku bw motor tu..aku bw la ko yerk mieow..tapi tu la pun hakikatnya..aku je yang bawa org..sape nak bawa aku plak ni..nak juga merasa jadi pembonceng..hehehe

kong,
hahaha ok gak tu kong..rempit ngan basikal..tapi jgn lupa buat aksi mcm mat rempit tau..

nurul said...

gon...teringat la moto ko.... hehehee lame dh xnaik die.... nnt klo ko blk cni aku bwk ko ek... tp moto kecik la...moto besar xbleh la...i x berani cam u hihihi....

Anggerik Hutan said...

nurul,
i tak kisah motor besar ker kecik ker..janji ade org nak bw..tapi kalo besar lagi i suke..hehehe