Friday, January 16, 2009

Chef resin aka gam

Hari ni macam biasa aku menjadi chef di lab lagi..aku pun tak kira dah berapa kali aku masak resin..hehehe aku ni bukan pakar memasak makanan jer(naik lift jap) tapi pakar masak gam juga..dari mula aku sampai di lab ni sampai sekarang aku masak gam je..yelah bahan asas untuk semua experiment aku menggunakan gam nak tak nak memang aku kena masak sendiri la..dari yang asas sampai ke tambah ramuan sendiri(tapi masih dalam prosedur)...ada yang menjadi,ada yang jadi sampai masuk tong sampah cuma aku tak la sampai jual kepada penghidu gam...gam aku ni kalau nak ikut lagi power kot.. sebab pakai formalin..bau sikit je.. pun jadi la sure "padam" tak sempat nak high pun..hehehe..
Aku belajar masak gam ni pun waktu aku kat sini,dulu masa kat upm pakai order je nak gam apa..basically nak masak gam ni tak la susah mana cuma dia makan masa la paling cepat aku pernah masak dalam 4 jam lebih,erm satu hari punya gam pun aku pernah masak sampai aku tidur kat lab dan paling lama aku pernah masak dan tak masak2 pun sebenarnya selama seminggu, sudahnya aku stop je..sebab tak masuk akal dah gam tu..gam ni semua bergantung kepada resepi dia gak..dulu masa awal2 buat memang fail la kejap je gam tu jadi likat..bila likat memang jawabnya ke tong je la..yang aku buat ni dia ada guna "bubble viscometer" untuk uji tahap viscosity dia..standard Urea formaldehyde(UF)resin yang aku masak sampai viscosity J and K..jari aku dulu berjahit sebab tiub kaca tu la..pergh tak leh aku lupa..seriau pun ada...betul2 kena 1 april tahun lepas...nasib tak tinggalkan kesan..tiub bubble tu dia ada dari A-T..so untuk tiub G aku dah pecahkan...dia datang satu set..tak jual satu..hehehe nak buat camner aku bukan sengaja..tiub tu licin sebab duduk dalam air lama sangat tak bercuci lepas tu aku pegang kuat la nak cabut..pegang aku terbagi pressure lebih..apa lagi pecah la..2 tempat pula tu berjahit...aku sendiri tak sanggup nak tengok..
Mulanya aku bagitahu prof yang aku terpecah kan tiub bubble tu..lepas tu dia nampak aku pegang jari dengan tisu.. dia offer aku handyplast tapi aku cakap aku tak leh pakai benda tu sebab aku memang allergic kalau pakai sure bertambah teruk dari kecil lagi..kalau luka jer, samada balut dengan kain atau kapas..kalau yang seangkatan dengan handyplast memang aku tak pakai...aku bagitahu dia macam kena pergi klinik dan kena jahit..waktu tu muka dia pun dah lain macam jer ala2 ngeri gitu..hahaha..leps tu dia kelam kabut cari budak lab suruh bawa aku pergi klinik university...
Lepas jer kes tu aku memang berhati-hati lebih pada selalu..sebab sebelum ni banyak juga luka yang aku dapat kebanyakanya dari petri dish ..sebab aku kena cure gam tu lepas kena keluarkan dari petri dish..selalunya yang susah nak keluarkan tu bila mole ratio dia tinggi..memang melekat habis la kat petri dish tu..kalau nak kira berapa keping petri dish yang aku pecah memang banyak la..hahaha nasib tak kena ganti..kalau kena ganti aku tak mau buat..lantak la..:-p..prof aku pun tau memang susah nak keluarkan gam bila dah cure..so dia pun redha je la..hahaha ayat pasrah..
Lepas ni kalau aku balik Malaysia agak2nya boleh buka kilang gam tak..(ayat yang penuh angan2)belajar sikit berangan nak buka..bajet senang je.. masak sikit pun ada yang ke tong..sikit sangat yang aku tau dunia resin ni...(^_~)

6 comments:

snm said...

Anggerik Hutan the resin chef :)
dasat gak ko yek, siap tertido2 :P tp biasala tu. kt lab ofis aku pun, student postgrad mcmtu. dtg mlm2, siap bw tilam weh!

Jia-You, Anggerik!

fa10 said...

x biasa kerja2 lab ni...nnt blh order gam byk2 utk awla

PrinCeSS said...

okla tu..chef gam pun jadila..asalkan chef..hehe

Akula Nora said...

zai, pasni amik tender supply gam kat fakulti..kaya woo... RM..RM..blingbling

manny zain said...

ko bleh jd chef of adhesive..layan la..buka kilang best ape.lagi2 kalau jadi bos..masyukkkk!!!!hehe...:P

Anggerik Hutan said...

snm,
sebab gam ni kita tak sure bila die msk lagi2 resepi baru kalo dh biase leh gak timing:D

Kak faten,
hehehe bole2

princess,
hehehe ye sy chef gam yang berjaya:-p

akula nora,
alamak kalo nak supply kat fac kn ade kilang dulu akk...takpun kena kawin tokei kilang gam camni hahahaha

manny,
insyaAllah byk duit ok je buka kilang...hahaha..tapi pape pun aku kn berguru dulu ni..kena kerja kat kilang adhesive pastu baru buka kilang sendrkan..tu pun kalo aku bukan kilang...kihkihkih