Saturday, January 10, 2009

100th

Ini merupakan entry yang ke-100 pergh..letih aku menunggu,banyak je benda aku nak tulis tapi nak tunggu tarikh 10.01 punya pasal...hehehe..so kena la bajet..takde pape pun tapi saja je gatal kononnya macam cantik la nombor tu,mulanya ingat nak tunggu entry 110 dengan tarikh ni tapi macam tak sempat nak kejar pula..ehh banyak songeh pula aku ni..so bersempena entry aku yang ke-100 ni aku nak citer kehidupan (secara ringkas la karang kalau detail berepisod pula:-p) aku sepanjang aku berada kat korea ni...
Erm aku sampai dibumi "winter sonata" ni pada 21/08/07(selasa)aku bertolak ehh bukan2, aku terbang(ala2 superman)dari KLIA pada jam 1.30 pagi..1st time tersangat jauh(berjauhan) dari keluarga..malam tu selain keluarga aku kekawan ada gak yang datang menghantar seperti orang2,aby,jana,gam,peah,sengal dan paan..mula2 aku ok je memang tak rasa nak nangis pun..tapi bila mama aku dah peluk aku pastu macam tak nak lepas aku beserta tangisan dari dia..aku memang kalah..aku ni pantang kalau mak aku menangis memang gugur laju la air mata aku ni..lepas tu adik aku pula..nasib yang lain tak nak nangis sama kan..hehehe..ehh aku tak ingat orang2 ada nangis ker tak..untuk penaja tisu malam tu terima kasih diucapkan(aby)..sampai di Incheon (korea)prof aku jemput..aku tak kenal dia..tapi dia kenal aku(sebab aku artis)..:-p

Sampai dikorea bermula la episod hidup aku..tersangat la berbeza dan diluar jangkaan..memang tak bajet..waktu tu aku cuma fikir betul ker keputusan yang aku buat ni..3 minggu pertama aku rasa macam nak balik Malaysia semula..dah la sampai waktu cuti student tak ramai..dengan tak jumpa sorang pun student dari Malaysia..lepas tu dengan tiba2 nya aku macam orang bisu kat sini..cakap sikit..muka sengih..cakap sikit geleng kepala..sudahnya aku mati kutu..arggghhh..bosan gila..lepas tu kalau call rumah je dihujung talian aku mesti nangis(ni kes 3minggu pertama je)..hidup waktu tu memang tak keruan la..dengan aku nak adapt makanan dia lagi(bermula la episod kenapa aku jadi sebegini kecil)hahaha..hari2 kimchi..hari2 kim..sampai kekadang tu aku tak lalu nak makan lagi..tapi ada gak la hari2 yang makanan dia best dalam erti kata ada ikan atau seafood..

Di lab pula aku cakap dengan pc jer..yela semua kekawan aku ada kat dalam pc..4 bulan pertama purata seminggu aku bercakap tak sampai 2 jam..masak aku waktu tu..lupa nak mention,aku jumpa Malaysia pada hari ke-3 waktu tu orientasi sekejap je..aku jumpa sumaya dulu kat dorm baru jumpa swee won..waktu tu memang lega walaupun Malaysian ada 3 orang je..at least aku kawan yang boleh berbahasa melayu hehehe..dari hari berganti bulan berganti tahun aku semakin boleh mengadaptasi walaupun tak 100%..tapi aku masih lagi bertahan kat bumi korea ni..banyak pengalaman yang aku rasa cukup berbeza terutamanya dari segi cara kerja dan attitude..kalau nak cerita bab budaya memang beza besar la kan..dari suka sampai ke duka..lepas tu cerita2 yang kurang menarik yang aku dengar dari kawan2 foreigner yang lain berkaitan lab mereka..ada yang belajar tak habis tapi dah pulang ke negara asal..bukan satu tapi ada beberapa kes..aku agak sedih bila mereka terpaksa pulang tapi ijazah ditangan.. dan sekarang aku masih lagi disini,masih bertahan hingga saat ni sambil menaip untuk dimasukkan kedalam blog..cewaahhhh ada rupa penulis tak:D..sekarang ni aku bertungkus lumus dalam menyempurnakan tugasan yang diberi agar data yang diperolehi adalah bagus dan bermutu..tadi petang sewaktu aku bersama seorang lagi kawan lab mengemas bilik prof(kat sini memang satu kebiasaan bila ada hari2 yang semua budak lab akan mengemas lab+bilik prof)aku ternampak 2 abstrak dimana salah satunya tertera nama aku(as co-author) dan prof(untuk eksperiman yang aku sedang buat ni) dan satu lagi tertera nama prof aku(co-author),aku dan seorang lagi dak lab untuk kerja sampingan yang aku tolong..aku berharap yang paper2 ini akan diterima untuk dipublish..jadi boleh la aku pulang ontime,aku tau ramai yang rindukan aku kan..kan..kan.....aku yang rindu kalian semua terutama keluarga aku..serasa lepas ni tak mau lagi berpisah jauh dengan mereka..tetapi ada baiknya,sebab bila dah berjauhan ni kita lebih menghargai hubungan itu..Sekejap je kan masa berlalu.tup2 aku nak habis belajar dah..waktu ni macam2 yang aku rasa gembira dan juga sedih..aku rasa normal kot tuk semua orang..hehehe.oohh ye kat sini aku nak tunjukkan la juga rumah ku syurga ku disini,pastu lab tempat aku study dan membuat eksperiman berserta umat2nya dan juga malaysian yang satu university dengan aku...hehehe:D

Ni jalan depan rumah aku..typical korean house



rumah aku yang ade selipar tu..sebelah tu rumah jiran..macam sewa bilik je kan..


Ni la bilik aku..tunjuk bilik je la sebab satu lagi bukan ada apa pun ada almari baju je..hehe

ni pula lab aku tempat aku study,buat eksperiman,makan ker berserta aku pernah tidur kat lab ni gara-gara masak resin(UF),tempat aku hujung tu yang ada sweater..di Korea ni yang paling senior (dalam erti kata taraf pendidikan) akan duduk paling jauh dari pintu..paling junior akan duduk paling dekat dengan pintu..jadinya tempat aku adalah dihujung sekali..hehehe


Ni pula lab members aku..ni waktu farewall party sebab 3 dak perempuan habis semester ni..prof aku pula yang kat sebelah belakang kiri aku..(yang berkaca mata),paling tua(2 tahun jer dari aku) mamat yang berdiri sebaris dengan aku (kiri aku) baru nak masuk 2nd sem, lepas tu aku..yang lain tu adik2..


Malaysian satu university dengan aku
left: swee won,sumaya and singmuk (3S)







18 comments:

Pewaris Reformasi said...

pecah rahsia...kau kurus sebab nanges, ye ye!

Akula Nora said...

dia kurus sbb mkn kimchi ari2 la..

zai...umah org korea rapat2 kan? ada tempat jalan kaki je utk masuk umah.

Hahahaha...muka prof. tu mengingatkan akak kat sorang ajushi dlm satu citer korea...rasanya autumn in my heart...hahahahah(jgn marah zai)

manny zain said...

zai dh happy balik!!!aku pun happy sebab ko happy..=P

Anggerik Hutan said...

becok,
hahaha bukan la..pepandai je buweekkk..pandai kak nora sbb kimchi..hehhee

akula nora,
oohh yek..hehehe..ok la tu at least glamour gak prof zai ala2 ajoshi dlm autumn in my heart...

manny,
thanks manny aku hapi sbb ko hapi juga :D...mari kita sama2 mengembalikan dunia hapi kita..:))

Pewaris Reformasi said...

ooo, salah ek?

hehe, saja je buat2 salah di situ..

nak ngutuk x sampai hati :p

Zai, rumah kat Korea rasa aku mcm kat Jepun sikit kan? Persekitaran best tapi orangnya nampak stress...

makcik aku lama di Jepun, dia kata perempuan Jepun suka lelaki Malaysia sebab lelaki Malaysia kan romantik - shopping tolong angkat barang, makan tolong bayar...

Aku nak gi Jepunla gini, haha...Jepun sudah!

fa10 said...

best jugak dok korea ni...budaya mereka boleh diikut..sblm balik kena melawat semua tmpt dulu

Kengkaru Kong said...

best nye bilik ko Anggerik...siap ada water dispenser lagi...wow..

Anggerik Hutan said...

becok,
buweeekkk mmg slh amat..erm dieorg kan serumpun..ala2 la juga rumah dieorg...best ker persekitaran..tak best la biase2 je..sempit..huhuhu..kete nak lalu pun kn berhimpit ngan pejln kaki..bkn nmpk stress org die mmg stress sbb byk je yang bunuh diri..kat rumah zai ni slalu je dgr ajoshi ngan ajuma marah..
hahaha yeke..tapi kan kalo lu bro g sn tak laku kot..sbb spesies kecik..hahaha..peace:D
tapi kalo nak g pun takde hal..mane tau bertemu jodoh kan..hahaha lu kan suka spesies mata sepet ni..sn berlambak..pilih saja..

kak faten,
semua mcm tak dpt je kak..hehehe..byk tu..kekangan waktu dan kewangan..hehehehe:-p

kengkaru,
senang kong ade water dipenser..kalo nak masak air kn tunggukan..kitakan student mane ada byk mase..tul kan??:d erm blk sa kat sini simple sgt kong..ala2 menyewa bilik je..

Hulubalang Derhaka said...

Dapat jugak tengok geografi Korea..!! Kehkehkeh..

Saya ni dalam Malaysia pun banyak tak pass lagi.. Adeihh..!!

orangorang said...

tgk water dispenser tu, ingat kat aby. sampai skang, aku pun gn benda tu.siap letak dalam bilik lg. ko tau la, housemate i kn mcm haram.hehehe

Anggerik Hutan said...

hulubalang,
msia tu pun sy tak abis pusing abis..sampai sini pun sbb rezeki hehehe

orang2,
hahaha aku tau housemate ko camner..kihkihkih sabar jela :-p

fizza frenzy said...

salam kak zai..
lama x jumpa akak.. tahu2 dh kt korea..

Anggerik Hutan said...
This comment has been removed by the author.
Anggerik Hutan said...

fizzie,
w'salam hahaha a'ah lama tak jumpa..akk pun tak igt bl..yela lagi2 bl krg berpindah kolej kan..

snm said...

suka la rumah diorg ni. comel je. konsep minimalis..

Anggerik Hutan said...

snm,
duk srg ke berdua ke ok lagi lin..tapi kalo family besar cam haru gak..konsep tu diguna pakai sbb dieorg tak ckp tanah umah plak ramai..bayangkan la ko takde lama sendr..
kalo kat msia leh simply buka pintu org tak perasan sgt..kat sini jgn arap la..hahaha cam nak lalu gi sebelah bilik jer..

Oasis said...

Bila balik Malaysia nanti ko mesti rindu kat semua tu kan...

Cantik la pintu rumah ko Zai..

Anggerik Hutan said...

oasis,
sikit sbyk tu ade la kot tercalit rasa rindu..

hehehe wadi2..ntah mostly pintu rumah sini camtu..